Met de lange, warme zomer van het afgelopen jaar nog vers in het geheugen zal het geen verrassing zijn dat 2018 een goed jaar was voor de eigenaars van PV-systemen. Maar hoe verhoudt dit jaar zich tot eerdere jaren? En wat betekent dit voor de prestaties van PV-systemen op de lange termijn? De engineers van Autarco verzamelden de data en zochten het uit.

Hoeveel invloed had de lange, warme zomer?


We hebben in een eerdere blog al gezien dat februari naar verhouding een behoorlijk zonnige maand was afgelopen jaar. Tegelijkertijd maakt de onderstaande grafiek duidelijk dat de impact hiervan klein is, de grootste opbrengsten worden immers niet gehaald in februari, maar in de zomermaanden. Gemiddeld genomen wordt in Nederland circa 40-45% van de jaarlijkse opbrengst behaald in de maanden mei, juni en juli, wanneer de dagen het langst zijn en de zon het hoogst aan de hemel staat. Deze maanden waren vorig jaar uitzonderlijk zonnig en warm, waarmee de totale instraling voor 2018 maar liefst 8 tot 15 procent hoger ligt dan het langjarig gemiddelde.

Gemiddelde instraling per dag (W/m²)

15% meer instraling, hoe bijzonder is dat?


De volgende grafiek toont de jaarlijkse instraling voor een aantal locaties in Nederland. Hieruit wordt direct duidelijk dat deze waarden van jaar tot jaar behoorlijk variëren. Ook blijkt dat de hoge instraling van vorig jaar niet vaak voorkomt, het is vijftien jaar geleden dat we voor het laatste dergelijke waardes zagen. Het is misschien verleidelijk om je als installateur of (potentiële) eigenaar van een zonnestroomsysteem rijk te rekenen op basis van de hoge opbrengsten van afgelopen jaar. Maar vanwege de schommelingen in de grafiek zegt de piek van 2018 niets over de te verwachten opbrengsten in 2019. Het is daarom belangrijk om naar een langjarig gemiddelde te kijken om een realistisch beeld te krijgen van de verwachte opbrengst van een PV-systeem.

Totale jaarlijkse instraling (kWh/m²)

Wat betekent dit voor mijn PV-systeem?


Een hoge instraling zegt natuurlijk niet alles over de prestaties van een systeem, deze worden immers ook beïnvloed door de hellingshoek en oriëntatie van de panelen, de efficiëntie van het systeem en verminderde opbrengst door schaduw op de panelen.

De ontwerp- en monitoringsoftware van Autarco biedt uitkomst. Met het modelleren van een PV-systeem wordt een exacte virtuele kopie gecreëerd, waarin alle hierboven benoemde aspecten worden meegenomen. Op basis van het ontwerp wordt een verwachte opbrengst berekend, die uitgaat van de langjarige gemiddelde instraling voor exact de locatie van het systeem. Dit geeft een zeer accuraat beeld van de te verwachten baten van de investering en biedt veel meer zekerheid dan de kengetallen waarmee opbrengsten geschat worden, in termen van kWh per kWp. Deze vertellen immers niet het gehele verhaal en zijn vaak aan de hoge kant.

Na installatie en registratie van een Autarco PV-systeem wordt de installatie geverifieerd, om er zeker van te zijn dat de fysieke installatie identiek is aan zijn virtuele kopie. Op deze manier kan Autarco zeer nauwkeurig de prestaties van al haar systemen monitoren. We kijken immers niet langer naar rekenwaardes en kengetallen. De combinatie van het ontwerp in de software en het gebruik van actuele satellietdata zorgt ervoor dat we exact weten wat een systeem zou moeten opwekken. Door dit te vergelijken met de monitoringgegevens van het systeem, weten we direct wanneer een systeem minder presteert dan verwacht en er onderhoud of een reparatie uitgevoerd dient te worden.

Meer over onze ontwerpsoftware vindt u hier.