Introductie nieuwe stringplan features

Voor het maken van een stringplan is er een nieuwe manier geïntroduceerd in Helios. Dit om sneller en beter een compleet stringplan te maken en als voorbereiding op het maken van een stringplan voor de montageploeg.

Geen zorgen, de oude manier van het maken van een stringplan met de stringgroepen uit het legplan blijft gewoon bestaan. Hier kan voor gekozen worden rechtsbovenaan de stringplan pagina in Helios. Daarnaast blijft de (verwachte) opbrengstberekening rekening houden met de stringgroepen in het legplan om eventuele slechte stringgroepen niet te combineren met de beter presterende panelen.

De nieuwe stringplan methode zal de standaard worden, maar mocht de oude methode de voorkeur hebben kan hier ook voor gekozen worden in de profiel voorkeuren.

Hierboven is te zien hoe een stringplan er in de basis uitziet.

Omvormers laten alle MPPT’s en hun strings zien middels de cijfercodering: 1.1, 1.2, 2.1, etc. Dit staat in dit geval voor MPPT 1 met string 1, MPPT 1 met string 2, MPPT 2 met string 1, etc. Hierdoor kunnen alle strings afzonderlijk aangegeven worden.

Om invoer makkelijker te maken kan in het lichtgroene gedeelte ook meerdere maar gelijke strings ingevoerd worden. Dit gebeurt simpel door bij strings en panelen aan te geven hoeveel strings van hoeveel panelen je wilt invoeren. Vervolgens klik je op ‘Set’ en deze worden ingevoerd bij deze omvormer.

Zie voorbeeld:

Voor het kopiëren van een bepaalde string en paneel verdeling van de ene omvormer naar de andere omvormer, wordt er gekozen voor de knop ‘Copy’ bij de omvormer met de juiste verdeling. Vervolgens wordt er bij de andere omvormer geklikt op ‘Paste’, zo kunnen alle omvormers makkelijk gevuld worden met de juiste stringverdeling en bij de laatste omvormer de puntjes op de “i” gezet worden voor de totale stringverdeling van het project.

Met nieuwe kabellengte berekening

Een makkelijke feature die we ook nog toegevoegd hebben is de maximale kabellengte berekening die we achter iedere string gezet hebben. Let op: met de kabellengte wordt de lengte van de gehele kabel + en – zijde exclusief de panelen bedoeld. Dit is dus inclusief de kabel bedoeld om de inductielus zo klein mogelijk te houden.

Om het geheel overzichtelijk te houden kan iedere omvormer afzonderlijk ingeklapt worden. Je krijgt dan het totaal aantal aan strings en panelen te zien bij de desbetreffende kolom en de slechtste string van de omvormer te zien in de checks:

We hopen dat het zo voor iedereen makkelijker wordt om een stringplan aan de systemen toe te voegen. Mochten er vragen of opmerkingen zijn twijfel niet om contact op te nemen met jouw accountmanager.