Aarding

De onderconstructie moet elektrisch worden vereffend, zodat er geen gevaarlijke spanningen zijn tussen de verschillende onderdelen

Draadgoten mogen niet worden gebruikt als hoofdaansluiting voor aarding: er moet een kabel van het hoofdaardingspunt naar het dak worden gebracht en van daaruit moet al het andere worden aangesloten.

NEN1010 specificeert geen advieswaarde en stelt alleen dat “de weerstand laag zal zijn”.

Scope 12 geeft een max. waarde van 10 ohm. 10 ohm is nog steeds een vrij hoge waarde en installateurs zouden naar waarden van 0,1 – 1 ohm moeten kijken.

• Als een zonnepaneelsysteem meer dan 50 cm verwijderd is van een onderdeel van een bliksemsysteem, heeft dit geen invloed op het ontwerp. Nergens op het dak mogen de DC-kabels de buitenkant van de bescherming kruisen (dit betekent meestal dat de kabels door een gat in het dak komen en niet aan de zijkant van het gebouw)
  • Als een zonnepaneelsysteem zich op minder dan 50 cm afstand bevindt, moet het op het bliksemsysteem worden aangesloten. De bedrading op het dak moet 16 mm2 zijn. De aarde van de omvormer mag niet op het dak worden aangesloten. Bovendien moeten de DC-kabels worden beschermd door een klasse I overspanningsapparaat (meestal een extra externe doos)
    • We bevelen met klem aan dat de installateur vooraf contact opneemt met de installateur van het bliksemsysteem als dit moet gebeuren.
  • In het algemeen moet de bekabeling zo worden uitgevoerd dat + en – bij elkaar worden gehouden om grote spanningsverschillen door inductie te voorkomen (zie hieronder).

Om inductielussen te voorkomen, moet de runback-kabel het pad van de moduleaansluitingen volgen.

(Afbeelding komt nog)