Stringgroepen

Nadat je een legplan hebt gemaakt, kun je de modules verdelen in een aantal string-groepen. Een stringgroep wordt gedefinieerd als een groep modules in een gebied die aan elkaar kunnen worden verbonden indien zij ook dezelfde azimut en hellingshoek hebben.

Dus, een stringgroep is niet precies hetzelfde als een string. Een stringgroep kan meerdere strings vertegenwoordigen.

Het creëren van stringgroepen zal de negatieve effecten van beschaduwing op de modules verminderen. Als er geen stringgroepen zijn gedefinieerd, wordt de meest beschaduwde module binnen een installatiegebied gebruikt om het schaduwverlies voor alle modules in dat gebied te berekenen. Door stringgroepen te maken, hebben beschaduwde modules alleen invloed op de opbrengst van de stringgroep waar ze deel van uitmaken.

In de praktijk betekent dit:

• Als de schaduweffecten nihil zijn, hoef je de modules niet in stringgroepen te verdelen.
  • Je kunt één of twee stringgroepen maken om de meest beschaduwde modules uit te sluiten van de rest van het systeem, terwijl u alle andere (niet beschaduwde) modules in een andere stringgroep laat.
  • Wanneer je legplan en omvormerconfiguratie definitief zijn, kun je stringgroepen maken volgens het gewenste stringplan, om de meest nauwkeurige opbrengstberekeningen te krijgen.
  • Wanneer meerdere strings op één MPPT zijn aangesloten, zullen zij dezelfde opbrengst delen. Dit betekent dat al deze modules in dezelfde stringgroep moeten zitten.

Het maken en bewerken van stringgroepen gaat als volgt:

• Maak een string-groep door de modules te selecteren en te klikken op ‘Maak nieuwe groep van selectie’. Dit zal dan de eerste stringgroep aanmaken en laten zien hoeveel modules deze bevat, en hoeveel modules niet zijn toegewezen.
  • Na het aanmaken van één of meerdere stringgroepen, kun je indien nodig modules selecteren en klikken op ‘Verwijder selectie uit groep’, om de geselecteerde modules uit de stringgroep te halen waarin ze zich bevinden.
  • Geselecteerde modules kunnen ook aan andere bestaande groepen worden toegevoegd, door op de knop “+” naast een van de stringgroepen te klikken.
  • Met de knop ‘prullenbak’ kun je een complete stringgroep wissen.

Natuurlijk kun je dit. Dit werkt perfect.

Stringgroepen is ontworpen met het oog op ultieme flexibiliteit, zodat er geen tijdrovend stringplan in Helios worden afgedwongen, tenzij deze noodzakelijk is.

In de toekomst zal de functionaliteit van strings en stringgroepen in Helios groter worden. Als er bepaalde wensen zijn, laat het ons dan weten.

Het is belangrijk realistische stringgroepen te maken, anders zal het niet mogelijk zijn het stringplan te voltooien. Er moet een geldig stringplan worden aangemaakt om de registratie voor de Autarco garanties in te kunnen dienen.

De daadwerkelijke monitoringsgegevens zullen worden gebruikt om de stringplannen nauwkeurig te verifiëren en er zullen geen garanties worden afgegeven indien de monitoringsgegevens niet overeenkomen met de verwachtingen op basis van het stringplan.

Zie String Plannen voor meer informatie.