Vereisten voor het uploaden van een verbruikersprofiel naar Helios

Voor het uploaden van verbruiksprofielen moet aan de volgende formaatvereisten worden voldaan:

• De waarden in elke kolom moeten van elkaar worden gescheiden door een komma
  • De rijen moeten op een nieuwe regel beginnen, algemeen bekend als een ENTER
  • Kolomnamen of andere header-rijen hoeven niet te worden verwijderd, de eerste regel met gegevens wordt automatisch gedetecteerd
  • De gegevens moeten worden geformatteerd in 2 kolommen
  • De eerste kolom is de datum en tijd (als volgt geformatteerd: DD-MM-JJJJ uu:mm:ss of als deze D/M/JJJJ uu:mm:ss)
  • De tweede kolom is het verbruik in kWh, geformatteerd als een getal met een punt als decimaalteken (123.99)
  • de dataset moet voor elk uur ten minste 1 waarde hebben, kleinere intervallen worden automatisch gedetecteerd.
  • de dataset moet gegevens over ten minste 1 jaar bevatten maximaal 24 uur aan ontbrekende gegevens is toegestaan. Als er meer gegevens ontbreken, wordt het bestand geweigerd omdat het als te schaars wordt beschouwd.

Let op dat veel Nederlandstalige spreadsheetprogramma’s, als ze een CSV-bestand genereren, komma’s gebruiken als decimaalteken en puntkomma’s als kolomscheidingsteken. Dit moeten respectievelijk punten en komma’s zijn (zoals gebruikelijk in Engels).

Energiemaatschappijen exporteren consumptiegegevens naar CSVs in allerlei vormen. Als je genoodzaakt bent om een CSV te bewerken om te voldoen aan bovenstaande vereisten, open dan de CSV in een tekstbewerker zoals Kladblok (op Windows) of Notities (op Mac). In een tekstbewerker zie je de onopgemaakte inhoud van het bestand. Hier kun je een zoek-en-vervang opdracht uitvoeren, bijvoorbeeld om alle komma’s te vervangen door punten en (daarna) alle puntkomma’s door komma’s.