Omvormerselectie en overdimensionering

Helios zal automatisch voorstellen welke omvormer het meest geschikt is voor het ontworpen systeem, de digital twin.

Via ‘Ontwerp‘ op de systeempagina kom je op de pagina Omvormers. Deze pagina laat je zien:

• Paneelgroepen: een lijst van alle paneelgroepen binnen je systeemontwerp, daarin worden ook de stringgroepen weergegeven als die aanwezig zijn.
  • Voorgestelde omvormers: Helios zal proberen de meest optimale omvormer suggestie te berekenen, gebaseerd op de details van het systeem en de gekozen aansluiting. U kunt schakelen tussen een-fase en drie-fase, maar ook ‘geen omvormers’ selecteren, indien je het ontwerp zonder omvormers wenst uit te voeren. Je kunt deze suggestie overnemen, of een handmatige omvormerconfiguratie maken.
  • Omvormers: dit toont de lijst van omvormers binnen het systeemontwerp. Je kunt het type omvormer wijzigen met het dropdown-menu, een geselecteerde omvormer verwijderen, of één of meer omvormers toevoegen. Om omvormers toe te voegen, selecteer je eerst de gewenste omvormer uit het dropdown-menu, of begin je gewoon te typen in het invoerveld. Selecteer vervolgens het aantal omvormers en klik op “Toevoegen”.
  • Wanneer je klaar bent, kun je de configuratie opslaan, of opslaan en direct doorgaan naar de stringpagina om het stringplan voor de geselecteerde configuratie in te stellen. Met de knop ‘Annuleren’ keer je terug naar de systeempagina, zonder wijzigingen op te slaan.

Helios controleert de omvormerconfiguratie aan de hand van de relevante systeemgegevens:

• Vermogen: is het verwachte maximumvermogen voor het systeem niet hoger dan het maximumvermogen van de omvormer. Hier vind je ook de DC/AC-verhouding voor het huidige ontwerp.
  • MPPTS: zijn er genoeg MPPT’s beschikbaar voor het aantal modules en stringgroepen.
  • Opstarten: hiermee wordt gecontroleerd of met de ontworpen module- en stringgroepen de opstartspanning van de geselecteerde omvormers wordt bereikt.

Let op: de omvormerselectie wordt bijgewerkt telkens wanneer je je systeemontwerp opslaat, dus vermijd handmatige wijzigingen tot je tevreden bent met het ontwerp en klaar bent om verder te gaan.