Bepalen van een installatiegebied (hoogtekaart)

Een “installatiegebied” is een gedeelte van het dak met dezelfde dakhelling en azimut. U kunt modules binnen een installatiegebied plaatsen.

U kunt slechts één type module en montage binnen één installatiegebied gebruiken.

De onderstaande stappen worden alleen gebruikt als er hoogtekaarten beschikbaar zijn voor de systeemlocatie. Deze locaties omvatten momenteel;

• Nederland
  • Delen van België

Als u zich buiten deze gebieden bevindt of een andere werkstroom ziet, ga dan naar Een installatiegebied definiëren (Geen hoogtekaart)

Teken het gebied op de kaart. Helios zal hier standaard een luchtfoto laten zien, omdat dat de meest nauwkeurige resultaten oplevert. Bepaal de hoeken van het gebied door op de kaart te klikken.

Om het gebied te sluiten, klikt u dubbel bij het definiëren van het laatste hoekpunt, of klikt u nogmaals op het eerste hoekpunt. De exacte contour van het gebied kan later worden aangepast indien nodig.

De hoge-definitie luchtfoto’s worden genomen vanuit een vliegtuig onder een hoek ten opzichte van de grond. De volgende stappen zijn nodig om de top-down hoogtekaart in overeenstemming te brengen met de schuine luchtfoto.

Helios schakelt nu over naar de hoogtekaart en vraagt u om “Klik op een punt op de kaart dat overeenkomt met de hoogte van de grond in de buurt van het installatiegebied”. Dit zijn meestal de donkerblauwe gebieden op de hoogtekaart.

U kunt een nieuw punt selecteren door op de knop met het dradenkruis te klikken, of de waarde handmatig overschrijven indien nodig. Klik op “Volgende” als de ingevoerde waarde correct lijkt.

Opmerking: Het kan zijn dat het getekende gebied tijdens deze stap niet perfect uitgelijnd is met de hoogtekaart, ga dan verder met de volgende stappen in de wizard, zodat het gebied correct vertaald kan worden.

Gebruik dezelfde methode als voor de bodemhoogte, klik op een punt op de kaart om de goothoogte van het installatiegebied te selecteren. Voor een plat dak kan dit punt overal in het gebied liggen, maar voor schuine daken is het belangrijk de hoogte te kiezen op het laagste punt van het installatiegebied. Klik op “Volgende” wanneer u klaar bent.

Opmerking: Aangezien het gebied en de hoogtekaart in dit stadium niet perfect op elkaar zijn afgestemd, moet u de hoogtekaart bekijken om de juiste hoogte te bepalen.

Voer de helling en het azimut van het oppervlak in. Klik op “Volgende” om verder te gaan als de waarden correct zijn.

• Gebruik de gradenboogknop aan de rechterkant, om de helling te meten en in te stellen met behulp van de hoogtekaart. Klik eerst op het laagste punt van het installatiegebied, en vervolgens, de azimut van het dak volgend, op het hoogste punt.
  • Om de azimut van het oppervlak in te stellen, is het het gemakkelijkst om met de rechtermuisknop te klikken op één van de meetlabels van het installatiegebied en één van de vier oriëntaties te kiezen. Door te klikken op ‘wijs naar deze lijn’, wordt de helling van het oppervlak direct ingesteld.

Helios zal nu het gebied “vertalen” zodat het overeenkomt met de hoogtekaart. Controleer of deze vertaling correct is. Als er een wanverhouding is tussen het gebied en de hoogtekaart, moet u een paar stappen teruggaan en een van de ingestelde waarden corrigeren. Klik op “Bevestigen” om verder te gaan.

Gefeliciteerd. U bent nu klaar om enkele modules te leggen. Ga naar Modules in een gebied plaatsen (PV Layout)